Cydr domowy na wesele – czy jego produkcja jest trudnym zadaniem?

Domowa produkcja własnego alkoholu daje wiele satysfakcji i powodów do dumy przed rodziną i przyjaciółmi. Jednak tej sztuki, tak jak każdej innej, trzeba się po prostu nauczyć. Praktyka czyni mistrza, więc nie zniechęcaj się i spróbuj własnych sił w produkcji domowego cydru. Czy jest ona bardzo wymagająca? Co będzie Ci potrzebne?

Wytwarzanie cydru w domowych warunkach

Samodzielna produkcja cydru, tak samo jak innych alkoholi, staje się coraz bardziej popularnym hobby w Polsce. Wymaga ona jedynie cierpliwości, umiejętności uczenia się na błędach oraz niedużej ilości wolnego miejsca w swoim domu.

Cydr może być niegazowany oraz musujący (z naturalnym CO2 i sztucznie gazowany dwutlenkiem węgla). Od wina jabłkowego różni się tym, że ma dużo bardziej delikatny i naturalny smak oraz mniejszą zawartością alkoholu (cydr 2-7%, natomiast wino jabłkowe 9-18%). To właśnie ze względu na te cechy Polacy coraz częściej sięgają po cydr.

Jedynym surowcem, który jest potrzebny do jego produkcji są jabłka, których w Polsce mamy aż nadto. Nic więc dziwnego, że staje się on coraz bardziej popularny.

Co jest potrzebne do własnej produkcji cydru?

Aby rozpocząć domowe wytwarzanie cydru, będziesz musiał się zaopatrzyć przynajmniej w dwa pojemniki fermentacyjne (najczęściej dostępne są te o pojemności 15 i 33 litry), rurki fermentacyjne z gumowym korkiem, które służą do odpowietrzania nastawu oraz cukromierze, alkoholomierze i termometry, które wykorzystasz do kontrolowania, czy proces fermentacji przebiega prawidłowo.

Przydadzą Ci się również akcesoria do klarowania i filtracji cydru, późniejszego mycia i dezynfekcji oraz butelkowania i kapslowania trunku. Zanim zaczniesz własną produkcję, rozważ zainwestowanie w prasę i rozdrabniarkę do jabłek – jedynie dobrze przygotowane owoce będą w stanie zagwarantować odpowiedni proces fermentacji.

Aby fermentacja cydru mogła zaistnieć, będziesz potrzebował właściwe drożdże do cydru. Jeśli chcesz, możesz też poeksperymentować z płatkami dębowymi czy owocowymi oraz przyprawami i ziołami, które dodatkowo wzbogacą smak trunku.